Koffeinpiller er blevet lovlige i Danmark
Om koffeinpiller
Generelt om koffeinpiller
Koffeinpiller er de seneste år blevet lovlige i Danmark, men niveauet af koffein i en koffeinpille er relativt lavt i forhold til tilsvarende produkter i udlandet og svarer ca. til en kop kaffe.
Koffeinholdige produkter har desuden vundet indpas i de danske forbrugeres hverdag i de de senere år. F. eks. er den kendte energidrik Red Bull legaliseret i Danmark.
Desuden bliver milde koffeinpiller solgt i såvel online som i apoteker.
Så længe koffein ikke optræder i overdrevent store koncentrationer, betragtes det primært som et smagsstof. Eftersom koffein findes i kaffe, cola og energidrike, kan man ikke længere forsvare at afholde sportsudøvere fra stoffet. Koffein er dermed en af de få præstationsfremmende midler, som sportsudøver indtager i stor stil inden en konkurrence. Koffein giver både et energiboost, og kan samtidig øge fokus – den kombination gør indtaget af koffein til en normal del af opvarmningen for mange sportsfolk.
Så længe koffein indtages inden for rimelige mængder, kan det ikke udelades, at stoffet er indtaget gennem fødevarer. Derfor er koffein siden 2004 ikke figureret på World Anti-Doping Agency (WADA) listen over forbudte dopingstoffer.
I Danmark er syntetisk fremstillet koffein dog receptpligtig medicin og kan således ikke købes lovligt uden lægelig godkendelse. Dog er produkter som indeholder naturligt forekommende koffein lovlige at købe uden recept, heriblandt guarana-tabletter.
8 forholdsregler
- Indtag kun få koffeinpiller: overdriv aldrig og overskrid under ingen omstændigheder doseringen der er angivet på emballagen.
- Drik mindst to liter vand pr. dag (gerne mere), hvis du tager koffeinpiller: koffeinpiller har en vanddrivende effekt og man risikerer at dehydrere, hvis ikke man indtager tilstrækkelig væske.
- Tag kun koffeinpiller tidligt på dagen: alle koffeinpiller der tages efter 15-16-tiden kan forstyrre søvnen (og resultere i f.eks. søvnløshed).
- Tag ekstra kalcium hvis du tager koffeinpiller mere end 1 gang pr. uge: koffein ”trækker” calcium ud af knoglerne.
- Hold øje med din puls når du anvender koffeinpiller: din puls skal være under 86 salg pr. minut – er den ikke det, bør du ikke tage koffeinpillerne igen.
- Tag kun én koffeinpille ad gangen: (med et tidsrum på mindst 1 time mellem hver pille – eller efter anvisning på emballagen) herved har du mulighed for at mærke effekten af koffeinpillen, inden du tager den næste.
- Brug ikke koffeinpillerne til at springe en nattesøvn over: der kommer sjældent noget godt ud af denne type anvendelse af koffeinpiller. Få i stedet en god nats søbn, så du er frisk til en ny dags arbejde dagen efter.
- Opsøg altid læge hvis du har taget for mange koffeinpiller: du er ikke kriminel, hvis du har taget for mange koffeinpiller, og har derfor intet at skjule. At overdosere koffein kan være farligt og kræver derfor lægetilsyn.
- Vær opmærksom på fysiske og psykiske symptomer: Hvis du oplever ubehag i forlængelse af indtag af koffein, både i pilleform eller eks. i kaffe, bør du overveje om du kan få den nødvendige energi på anden vis.
Hvad kan koffeinpiller bruges til?
Der indtages omkring på verdensplan 120.000 tons koffein pr. år (ikke kun i form af koffeinpiller, men også kaffe, cola osv.), hvilket gør koffein til det mest anvendte opkvikkende substans.
Koffeinpiller bruges ofte i forbindelse med:
- Fysiske præstationer
- Eksamener og andre psykiske præstationer
- Vægttab
- Tømmermænd
Advarsel om koffeinpiller
Ligesom alle andre opkvikkende substanser kan man også få en overdosering af koffein – hvilket oftest sker ved brug koffeinpiller.
En koffein-overdosering sker almindeligvis, når man overskrider det der svarer til 80-100 kropper kaffe inden for et relativt kort tidsrum. Præcis hvor meget koffein der skal til, afhænger imidlertid af kropsvægt og tolerence.
Symptomerne og konsekvenserne ved mild overdosering af koffein via koffeinpiller kan være:
- Opstemthed
- Nedsat evne til at tale og/eller tænke
- Nervøsitet
- Eufori eller ekstrem opstemthed
- Rastløshed
- Rødmen
- Forstyrrelser i mave/tarm-systemet
- Muskelrystelser
Ved mere alvorlig overdosering kan typiske symptomer være:
- Mani
- Nedsat dømmekraft
- Depression og nedtrykthed
- Vrangforestillinger
- Forvirring
- Hallucinationer
- Psykose
- Døden
- Rhabdomyolyse (opløsning af muskulatur)
Koffein og koffeinpiller kan desuden forstærke effekten af andre stoffer som f.eks. paracetamol, der findes i mange smertestillende og febernedsættende midler, hvilket kan have uforudsete konsekvenser for helbredet.
Koffeinafhængighed
Længerevarende misbrug af koffein – hvilket i mange tilfælde starter ved et overforbrug af koffeinpiller – kan medføre en lang række symptomer såsom:
- Opstemthed
- Irritabilitet
- Nervøsitet
- Angst eller frygt
- Rødmen
- Søvnløshed
- Muskelrystelser
- Hovedpiner
- Hjertebanken (palpationer)
Desuden kan helbredsmæssige problemer opstå, som f.eks.:
- Respiratorisk alkalose (tilstand hvor blodets PH-værdi forhøjes)
- Mavesår
- Gastroøsofageal refluks – se evt. artiklen: mavesyre i spiserøret
- Koffeinpiller er blevet lovlige i Danmark. En af grundene hertil er, at koffein er blevet fjernet fra WADA's liste over forbudte dopingstoffer.
- Indholdet af koffein i de danske koffeinpiller er dog relativt lavt i forhold til tilsvarende produkter i udlandet. En pille svarer ca. til indholdet af koffein i en kop kaffe.
- Se vores råd om hvad du bør være opmærksom på, hvis du indtager koffeinpiller.