Om dræn i ørerne
For supplerende information henvises til artiklen: væske i øret
Hvad er dræn i ørerne?
Dræn i ørerne er små cylindere af plastik eller metal, som indopereres i trommehinden. Et dræn i øret skaber en luftvej, som ventilerer mellemøret og forebygger ophobning af væsker bag trommehinden.
Væske i øret dannes ofte ved forkølelse, hvor næsens slimhinde svulmer op og blokerer tilførslen af luft ud i mellemøret. Herved opstår et undertryk i mellemøret, hvilket medfører væskeansamling. Mellemørebetændelse er den hyppigste årsag til væske i mellemøret.
Børn med vedvarende væske i øret anbefales ofte at få dræn i ørerne – især hvis tilstanden forårsager nedsat hørelse og hæmmer barnets taleudvikling. Din læge kan også anbefale dræn i øret, hvis dit barn ofte får infektioner i ørerne.
Ud over nedsat hørelse giver væske i ørerne ørepine, hvilket ofte ses hos små børn i form af dårlig nattesøvn og uforklarlig gråd.
De fleste dræn i øret falder ud indenfor 6-12 måneder. Desuden kan det være nødvendigt at lukke visse huller ved et kirurgisk indgreb.
Hvorfor gå med dræn i øret?
Et dræn sættes ind øret for at sikre en længerevarende afledning og ventilation til et mellemøre med vedvarende væskeansamling, hyppige infektioner eller kronisk mellemørebetændelse.
Ventilation af mellemøret udføres normalt af det såkaldte eustakiske rør – dvs. forbindelsen mellem svælget og mellemøret. Det eustakiske rør åbner og lukker for at:
- Regulere lufttrykket i mellemøret
- Genopfriske luft i øret
- Aflede (normale) sekreter fra mellemøret
Det eustakiske rør sørger for, at væske kan løbe fra øret og tilbage i den bageste del af halsen. Hvis det eustakiske rør tilstoppes, indespærres væsken i mellemøret.
Hævelse, inflammation og slim i det eustakiske rør forårsaget af en øvre luftvejsinfektion eller allergi kan blokere røret, hvilket kan medføre en ophobning af væske i mellemøret. Dette problem er til en vis grad mere udbredt hos børn, fordi deres eustakiske rør er smallere og mere vandret (horisontal) – faktorer, som gør dem sværere at dræne og mere tilbøjelige til at blive tilstoppede.
Dræn i ørerne er mest udbredte hos børn med en af følgende tilstande:
- Væskeansamling i mellemøret uden infektion: Otitis media med effusion (OME) er en væskeansamling i øret uden bakteriel- eller viral infektion. Denne tilstand kan opstå som følge af vedvarende væske i øret – selv efter helbredelse af mellemørebetændelse eller anden form for øreinfektion. Tilstanden kan også skyldes en form for dysfunktion eller non-infektiøs tilstoppelse af det eustakiske rør.
- Nedsat hørelse: Forringet hørelse skyldes ofte væskeansamling i mellemøret uden nogen form for baktieriel- eller viral infektion – også kaldet OME (som i foregående punkt). Nedsat hørelse kan føre til forsinket taleudvikling samt kommunikations- og adfærdsproblemer.
- Mellemørebetændelse: Ved mindst tre episoder af mellemørebetændelse inden for 6 måneder, kan dræn i ørerne hjælpe med at forebygge tilbagevendende infektioner.
- Kronisk mellemørebetændelse: En form for langvarig mellemørebetændelse der ikke kan forbedres vha. antibiotikabehandling.
- Kronisk suppurativ otitis media (CSOM): En vedvarende øreinfektion der fører til rifter eller sprængt trommehinde.
Risici forbundet med dræn i ørerne
Indsættelsen af dræn i ørerne er et forholdsvis sikkert indgreb med lav risiko for alvorlige komplikationer. Mulige risici er:
- Blødning og infektion
- Afløb af væske fra øret
- Drænet i øret tilstoppes af blod, slim og andre sekreter
- Ardannelse eller svækkelse af trommehinden
- Drænet falder ud af øret for tidligt eller bliver i øret for længe
- Mislykket heling af trommehinden, når drænet falder ud af øret (eller fjernes)
Hvordan indsættes et dræn i øret?
Som udgangspunkt er indsættelse af dræn i øret kun nødvendigt, hvis det ikke har været muligt at behandle årsagen til væske i mellemøret. Et dræn i øret indsættes af en øre-næse-halslæge ved et kirurgisk indgreb.
Kirurgen indsætter normalt drænet i øret, mens patienten er under fuld narkose. Selve indgrebet varer ca. 15 minutter og forløber således:
- Et lille snit laves i trommehinden med en lille skalpel eller laser
- Væsker suges ud af mellemøret
- Et dræn indsættes i hullet i trommehinden
Efter operationen undersøges du eller dit barn for komplikationer forbundet med det kirurgiske indgreb eller bedøvelsen. Hvis der ikke er nogen komplikationer, kan man tage hjem inden for få timer efter indsættelsen af drænet i ørerne.
Efter drænet indsættes
Man bør sørge for at give plads til afslapning og evt. ekstra sønn efter en operation. Hvis der opleves smerte efter en operation, må man gerne give smertestillende i en dag eller to.
I dagene efter operationen kan der flyde væske ud af øret. Man bør dog kontakte ens læge, hvis man oplever, at væske flyder ud i mere end tre dage efter en operation.
Som regel falder drænet ud af sig selv efter 6-12 måneder. Det er som oftest ikke nødvendigt at lappe et hul i trommehinden efterfølgende.
- Et dræn indlægges i trommehinden for at give afløb for væske i mellemøret - dvs. ventilere det eustakiske rør, så væsken uhindret kan løbe fra mellemøret og ud gennem svælget.
- Hvis der vedvarende er ophobet væske i ørerne, anbefales det at få indlagt dræn - især hvis barnets hørelse nedsættes, fordi dette kan resultere i en hæmning af taleudviklingen.
- Under normale omstændigheder falder drænet ud af øret efter 6-12 måneder.