På billedet til venstre ses normale celler i livmoderhalsen – til højre let forandrede celler (let dysplasi)
(Klik på billedet for større version)
Om celleforandringer i livmoderhalsen
Denne artikel omhandler udelukkende symptomer og årsager til celleforandringer i livmoderhalsen.
Hvis du vil læse om:
- Diagnosticering af celleforandringer i livmoderhalsen
- Behandling af celleforandringer i livmoderhalsen
- At undgå celleforandringer i livmoderhalsen
henvises til artiklen: celleforandringer i underlivet
Generel information
Celleforandringer i livmoderhalsen kaldes også cervikale celleforandringer i livmoderhalsen, men tilstanden hedder egentlig cervikal intraepitelial neoplasi.
Celleforandringer i livmoderhalsen kendetegnes ved en usædvanlig høj vækst og forandring af cellerne i livmoderhalsen.
Celleforandringer i livmoderhalsen og livmoderhalskræft
Celleforandringer i livmoderhalsen kan i værste fald resultere i livmoderhalskræft. Det er dog vigtigt at understrege, at celleforandringer i livmoderhalsen ikke er det samme som kræft.
I tilfælde, hvor celleforandringer i livmoderhalsen udvikler sig til kræft, kan denne proces vare mere end 10 år – hvilket illustrerer, at celleforandringer i livmoderhalsen er en udviklingsmæssig tilstand, der ikke viser sig med det samme.
Nøglen til behandling af celleforandringer i livmoderhalsen – og at undgå livmoderhalskræft – er tidlig diagnosticering og rettidig behandling.
Alvorligheden af celleforandringerne
Jo mere unormal udviklingen af cellerne (celleforandringerne) er, jo større er sandsynligheden for at udvikle livmoderhalskræft. Celleforandringer i livmoderhalsen opdeles derfor i 3 sværhedsgrader:
- Lette celleforandringer i livmoderhalsen: den mildeste grad af celleforandringer. Det er meget sjældent, at let celleforandringer i livmoderhalsen udvikler sig til kræft. Op mod 70% af alle tilfældene forsvinder af sig selv.
- Moderat/svær celleforandringer i livmoderhalsen: carcinoma in situ er den sværeste grad af forstadierne til (livmoderhals)kræft.
- Invasivt karcinom: svarer til livmoderhalskræft og er den alvorligste grad af celleforandringer. Hvis ikke man behandles herfor, kan tilstanden være livstruende.
I de senere år har en anden metode (til bestemmelse af sværhedsgraden af celleforandringer i livmoderhalsen) vundet indpas: I dag vælger man nogle steder, at fokusere på mikroskopiske ændringer i cellernes individuelle fremståen (cytologiske ændringer) eller ændringer i vævsprøvernes udseende (histologiske ændringer).
Symptomer
Ofte er der ingen symptomer forbundet med celleforandringer i livmoderhalsen. Tilstanden opdages derfor ofte ved en celleprøve kaldet “pap-smear”, der foretages af en læge eller en gynækolog – netop derfor er regelmæssig undersøgelse vigtig.
Det anbefales at alle kønsmodne kvinder undersøges mindst én gang årligt. De enkelte symptomer, der ellers kan forekomme, kan være:
- Kønsvorter
- Usædvanlig blødning fra skeden
- Fremkomst af prikker, pletter eller små knopper efter samleje
- Udflåd fra skeden
- Smerter i den nederste del af ryggen, omkring lænden
Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at ovenstående symptomer ikke er ensbetydende med celleforandringer i livmoderhalsen og sagtens kan være symptomer på et helt andet problem eller en anden sygdom.
Oplever man nogle af ovenstående symptomer, bør man opsøge læge mhp. at få stillet en præcis diagnose.
Årsager til celleforandringer i livmoderhalsen
De fleste tilfælde af celleforandringer i livmoderhalsen forekommer blandt kvinder i alderen 25-35 år – selvom celleforandringer i livmoderhalsen kan udvikles i alle aldre.
Der er uklarhed omkring selve årsagen til celleforandringer i livmoderhalsen. Man ved, at der er en klar sammenhæng mellem cervikal celleforandringer i livmoderhalsen og human papillomavirus, som er en seksuelt overført sygdom.
Man kan derfor forebygge mod celleforandringer i livmoderhalsen ved at tage HPV-vaccinen. Med HPV vaccinen forebygger man ligeledes mod kræft i livmoderen.
På den anden side er de eksakte årsager til celleforandringer i livmoderhalsen er endnu ukendte. Desuden er der yderligere – endnu ukendte – faktorer på spil i udviklingen af tilstanden.
Risikofaktorer
Følgende faktorer menes at være medvirkende til at øge risikoen for at udvikle celleforandringer i livmoderhalsen:
- Human papillomavirus
- Rygning
- Tidlig seksuel debut
- Fødsel før man fylder 16 år
- Flere sexpartnere
- Samleje med person, hvis tidligere partner havde livmoderhalskræft
- At have haft en eller flere kønssygdomme som f.eks. herpes genitalis eller HIV
- Kønsvorter
- Være født af en moder, der tog diethylstilbestrol mhp. at blive gravid
- Langvarigt brug af p-piller (5 år eller mere)
- Lavt niveau af B9 vitamin i de røde blodlegemer
- Svækket immunforsvar pga. sygdomme som f.eks. HIV
- Svækket immunforsvar pga. medicin eller behandling som f.eks. kemoterapi
Som flere af risikofaktorerne peger på, kan man beskytte sig mod celleforandinger i livmoderhalsen ved at bruge kondom ved samleje. Særligt med nye sexpartnere eller hvis man har flere sexpartnere er det vigtigt for ens sundhed.
Desuden er det værd at nævne, at nogle HPV infektioner er mere vedvarende end andre. Årsagerne hertil er endnu ukendte. Man ved dog, at følgende faktorer kan bidrage til varigheden af infektionen:
- Fremskreden alder
- Varigheden af infektionen (i sig selv)
- At være i risikogruppen for celleforandringer i livmoderhalsen (se risikofaktorerne i ovenstående liste)
Herudover er dårlig kost sandsynligvis en risikofaktor. Det gælder især mangel på folinsyre og vitaminer, der kan svække immunforsvaret og derved menes at kunne bidrage til udvikling af celleforandringer i livmoderhalsen.
Forskningen på dette område er dog endnu ny, og kosten kan derfor hverken betegnes som en enkeltstående eller bevist risikofaktor.
- Celleforandringer i livmoderhalsen er karakteriseret ved en unaturlig høj vækst og forandring af cellerne i livmoderhalsen.
- Celleforandringer i livmoderhalsen er ikke det samme som livmoderhalskræft, men tilstanden øger risikoen for udvikling af kræft.
- Som med alle andre kræftformer er prognosen for helbredelse bedre, jo hurtigere diagnosen stilles. Derfor er det vigtigt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse regelmæssigt.