Vær at vide om sædproduktion
Disse produkter understøtter en normal sædproduktion:
Klik her for at se flere produkter der kan forbedre sædpoduktionen.
Hvordan dannes sæd?
I modsætning til kvinden, der har alle sine æg ved fødslen allerede, har mænd ingen sæd, før de når i puberteten.
Når drengen når puberteten, aktiveres de to kønshormoner FSH og LH. FSHs opgave er at aktivere sædproduktionen, mens LH aktiverer de såkaldte leydig-celler. Disse findes mellem sædrørene og producerer hormonet testosteron.
Tilsammen sørger sædproduktionen og testosterondannelsen for, at puberteten sættes i gang: Sædceller produceres, og kønsorganerne vokser samtidig med, at sexdriften aktiveres. Sædcellerne dannes i testiklerne, hvor de forbliver i omtrent 2 måneder. Herefter bliver de sendt til bitestiklerne, hvor de modnes i omkring 2 uger for så at være modne og klar til at befrugte et æg.
Det tager omtrent 90 dage for en sædcelle at blive dannet og modnet. Efter dette består sædcellen af både hoved og hale. Hovedet indeholder halvdelen af mandens DNA, der under befrugtningen smelter sammen med kvindens DNA og bliver til barnets DNA. Halen virker som en rotor, der giver sædcellen sin bevægelighed.
Under naturlige omstændigheder bliver manden ved med at danne sædceller fra puberteten og indtil han dør.
Sædproduktion og sædkvalitet
Sædproduktion og sædkvalitet er to forskellige ting, der ikke nødvendigvis har noget med hinanden at gøre.
Hvor sædproduktionen afhænger fra selve ’maskineriet’ og hentyder til selve mængden af sæd, der kan dannes og modnes i testikler og bitestikler, afhænger sædkvaliteten af kvaliteten fra den dannede sæd. Denne kvalitet kan variere alt efter ens normale kost, motion og ens gener.
Normalværdier for sæd
Man antager sædproduktionen at være normalt, når man har en udløsning på 2ml eller mere, hvoraf der skal være mindst 20 mio. sædceller/ml sæd. pH værdien burde ikke være lavere end 7,2.
Der bliver produceret omkring 1000 sædceller pr. sekund. Der er ca. 300 mio. sædceller i en udløsning, der på vej ud bliver opblandet med sekreter, der virker som næringsstof og smøremiddel til sædcellerne.
Nedsat sædproduktion – hvorfor sker det?
Vi lever i en tid hvor både mænd og kvinders fertilitet er minder god end hvad den har været tidligere. Forskere i fertilitet snakker ligefrem om en fertilitetskrise. Det kan blandt andet skyldes at vi, i modsætning til vores forfædre, lever i tider, hvor vi omgiver os med mange kemikalier. Samtidig har vi muligheder for at indtage store mængder af usund kost gennem fødevareindustriens mange forarbejdede fødevarer.
Er du bange for at have nedsat sædproduktion? Overvej, om det er kommet pludselig eller om det altid har været sådan. Det er vigtigt at tale med en læge om emnet for at få undersøgt din sæd.
Det kan være bagvedliggende sygdomme, der forårsager en nedsat sædproduktion. Disse lidelser og tilstande kan både være akutte og kroniske.
Testikelbetændelse kan være en grund til at sædproduktionen pludselig formindskes.
Hvis testiklerne ikke er sunket ned i pungen i fosterlivet, kan det være en medfødt årsag. Der er også genetiske faktorer. der kan have indflydelse på sædproduktionen.
Ligeledes er der mange forskellige årsager i dagligdagen, der kan være med til at nedsætte sædproduktionen betydeligt:
- Hyppige udløsninger ved meget sex eller onani, idet man ikke producerer nye sædceller hurtig nok
- For lidt væskeindtag
- For meget usund kost
- For lidt motion
- Medicin indtag
- Rygning
- Alkohol
- Varme
- Stress
- Alder: Efter 30-års alderen falder sædproduktionen og sædkvaliteten gravis resten af livet.
- Stramme bukser
- Mobiltelefon tæt på kroppen
Ikke kun den fysiologiske faktor, men også den psykiske faktor kan spille en stor rolle for de fleste mænd med nedsat sædproduktion.
Jo mindre mængden af sæd er der skal udløses, jo kortere er orgasmen. Dette kan mænd føle som generende, når de har samleje og de kan derfor blive generte over deres tilstand, hvilket kan have en stor indflydelse på deres sexliv – ikke kun, når de gerne vil få børn.
Hvordan kan man øge sædproduktionen?
Først og fremmest skal man tale med sin læge og finde ud af årsagen for nedsat sædproduktion. Det er vigtigt, at man gør dette, før man går i gang med en kur eller med at spise piller eller lignende.
Her kan der nævnes piller, der har forskellige aminosyrer, som fremmer sædproduktionen, f.eks. Semenax og Volume500.
Tager det lidt tid, inden du får en tid hos lægen? Her nogle råd du kan bruge for at ændre din dagligdag, så du allerede nu kan få gang i din sædproduktion:
- Drik mere vand og spis sundere – især fisk og grøntsager
- Motioner og tab dig hvis du er overvægtig
- Bær IKKE din mobiltelefon tæt på kroppen
- Nogle sværger på at indtagelse af zink, folinsyre, muskatnød, græskarkerner, løg eller ’livets olie’ fra Matas har hjulpet dem meget, prøv dig selv frem
- Undlad Cola, kunstige sødestoffer og nedsæt dit kaffeindtag
- Bacon, hotdogs og hamburgere har i en undersøgelse vist sig at nedsætte sædkvaliteten markant
Gør din hverdag sundere idet du prøver at følge de ovenstående råd. Hvis du har booket en tid hos lægen, så vil han hjælpe dig med at komme på rette spor og understøtte dig med endnu flere råd og måske få din sæd analyseret.
Som regel er spørgsmålet er ikke OM din sædproduktion kan blive medre, men snarere HVORNÅR du går i gang med at få den til at blive bedre. Hvad med nu?
Anbefalede produkter
Dette produkt understøtter en normal sædproduktion:
Klik her for at se flere produkter der kan forbedre sædpoduktionen.
- Drenge begynder at producere sæd fra puberteten og produktionen varer som regel resten af livet.
- Sygdom, medicin, usund livsstil eller stramt tøj er typiske årsager til nedsat sædproduktion.
- Få gode råd til, hvordan du kan øge din sædproduktion!