Mad med et højt fedtindhold samt gas-producerende fødevarer, er to hyppige årsager til luft i maven
Årsager til luft i maven
For supplerende information om luft i maven henvises til artiklen: behandling af luft i maven
Følgende produkter anbefales mod luft i maven:
Klik her for at se flere midler mod luft i maven
Hvad er luft i maven?
Alle mennesker har luft i maven. De fleste tænker dog aldrig over, at de har luft i maven, før de har for meget af det – og at “slippe en vind” på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt kan være en pinlig affære. Luft i maven er udtryk, der egentlig betyder, at man har for meget gas eller luft i maven eller i tarmsystemet.
På fagsprog kaldes luft i maven (og øget afgang af tarmluft) flatulens. De fleste mennesker har ca. ½-1½ liter luft i maven det meste af tiden og har afgang af tarmluft ca. 14 gange pr. dag. At have meget luft i maven i sig selv er ufarligt og er mere et symptom end en tilstand – lægehjælp søges i reglen mest for at undgå pinlige episoder.
Generelle årsager til luft i maven
Overskydende mændger luft i fordøjelseskanalen (tarmsystemet, maven samt spiserøret) kan komme fra tre forskellige kilder:
- Indtag af luft f.eks. luft man sluger (også kaldet aerofagi)
- Ufordøjede fødevarer, der nedbrydes af harmløse naturligt forekommende bakterier i tarmsystemet.
- Laktoseintolerans
Aerofagi og luft i maven
Aerofagi (slugning af luft ved synkning) er en udbredt årsag til luft i maven. Dette kan forekomme, hvis man anvender forkerte synketeknikker, når man spiser. Aerofagi kan også opstå, hvis man ubevidst sluger luft af ren vane.
- Aktiviteter der kan forårsage, at man sluger luft kan være: At man drikker hurtigt, tygger tyggegummi, brug af tobak, spiser eller sutter på tabletter eller bolscher (hårdt slik), drikker kulsyreholdige drikkevarer, man har et løst gebis, man hyperventilerer samt at man er angst.
- De fleste mennesker bøvser eller opstøder overskydende slugt luft. De resterende mængder luft bevæger sig ned i tyndtarmen. Luften kan absorberes, men noget af den bevæger sig videre ned i tyktarmen for endelig frigørelse i rektum.
- Analyse af luften fra maven og tarmsystemet kan hjælpe til at fastslå, om luften stammer fra aerofagi eller fra fordøjelse af fødevarer.
Nedbrydelse af ufordøjet føde
Nogle af de kulhydrater man indtager, fordøjes og absorberes ikke (f.eks. sukker, stivelse og fiber fra en del fødevarer) i tyndtarmen pga. mangel eller fravær af bestemte enzymer heri. Disse ufordøjede fødevarer passerer derfor videre fra tyndtarmen til tyktarmen, hvor naturligt forekommende, harmløse bakterier nedbryder føden, og producerer hydrogen, kuldioxid og – hos 1/3 af alle mennesker – metan. Før eller siden finder disse gasser vej ud gennem rektum.
Føde der producerer gas og luft i maven hos én person, gør det ikke nødvendigvis hos en anden. Der findes nogle almindelige bakterier i tyktarmen, der kan fjerne den hydrogen, andre bakterier producerer. Balancen mellem de to typer bakterier kan muligvis forklare, hvorfor nogle mennesker har mere luft i maven end andre.
De fleste fødevarer, der indeholder kulhydrater, kan forårsage gas og derved luft i maven. Fedtstoffer og protein, derimod, producerer ganske lidt gas. Disse almindelige fødevaretyper og deres naturlige bestanddele kan være med til at skabe gas i tarmsystemet og dermed medvirke til at overskydende luft i maven opstår:
- Bønner: Bønner indeholder store mængder af en kompleks type sukker kaldet raffinose. Der findes mindre mængder raffinose i kål, rosenkål, broccoli, asparges samt i andre grøntsager og i fuldkorn.
- Stivelse: De fleste produkter. der indeholder stivelse (f.eks. kartofler, majs, nudler og hvede), producerer gas, idet de nedbrydes i tyktarmen. Ris er den eneste stivelse, der ikke medfører gas og luft i maven.
- Løg: Sukkertypen fruktose forekommer naturligt i løg, artiskokker, pærer og hvede. Fruktose anvendes også som sødemiddel i sodavand og saftevand.
- Mørk øl og rødvin: Disse kan give anledning til luft i maven.
- Sorbitol: Denne sukkertype findes naturligt i frugter som f.eks. æbler pærer, ferskner og blommer (dermed også svesker). Sorbitol anvendes også som et kunstigt sødemiddel i sukkerfrit tyggegummi og slik. Visse slankeprodukter indeholder også sorbitol, og kan dermed være en medvirkende årsag til luft i maven.
- Fibre: Mange fødevarer indeholder opløselige- og uopløselige fibre. Opløselige fibre opløses nemt i vand, og får derfor en blød, gele-agtigt tekstur i tarmene. Disse findes bl.a. i havregryn, bønner, ærter samt de fleste frugter. Opløselige fibre nedbrydes ikke, før de når tyktarmen, hvor fordøjelsen medfører gas. Uopløselige fibre derimod, passerer næsten uændrede gennem tarmsystemet, og producerer derved meget lidt gas. Hvedeklid og nogle frugter indeholder denne type fibre.
Laktasemangel og luft i maven
En anden udbredt årsag til luft i maven er laktasemangel, hvilket resulterer i en nedsat evne til at fordøje laktose (mælkesukker) – en, som er en naturligt forekommende type sukker, der findes mælk og mælkeprodukter (f.eks. ost, is, visse forarbejdede fødevarer som brød, morgenmadsprodukter [cerealer] og salatdressing). Denne manglende evne til at fordøje laktose kaldes også laktoseintolerans.
Luften, der udvikles i forbindelse med laktoseintolerans, ledsages ofte af diarre og mavekramper – men kan forekomme alene som luft i maven.
Mange mennesker – især mennesker af afrikansk, indiansk og asiatisk afstamning – har lave laktaseniveauer efter barndommen (selvom de har behov for laktase for at fordøje laktose).
I takt med at mennesker ældes falder laktaseniveauet også. Som et resultat heraf oplever mange mennesker med alderen, forøgede mængder gas – og derved luft i maven – efter de har spist fødevarer indeholdende laktose.
Læs evt. artiklen: laktoseintolerans
Andre årsager til luft i maven
Visse tilstande kan resultere i, at fødevarer absorberes ringe i fordøjelsessytemet, hvilket medfører forøget bakteriel aktivitet og dermed luft i maven:
- Syndromer forbundet med dårlig absorbering kan være et resultat af produktion af enzymer fra bugspytkirtlen eller problemer med galdeblæren eller foringen af tarmene.
- Hvis transit (gennemløb) i tarmsystemet af en eller anden årsag sænkes eller nedsættes, får bakterierne bedre mulighed for at gære på det resterende materiale. Derfor kan luft i maven forekomme efter konstipation (forstoppelse), hård mave og andre former for langsom tarmbevægelse.
- Mad der ikke er tygget ordentligt. Hvis man ikke tygger sin mad ordentligt vil kroppen få svært ved at fordøje den, hvilket kan være en grund til, at der opstår luft i maven. Tænk over at tage mindre bidder og tænk over at tyg maden mange gange, gerne 30 gange inden du synker. Hvis man ikke tygger maden ordentligt kan det være et tegn på stress eller for megen travlhed – stress kan i sig selv være årsag til luft i maven, så det er et område, der er værd at være opmærksom på.
- Luft i maven kan også skyldes ændringer i tarmsystemets normale funktion som et resultat af følgende:
- Mangel på kostfibre
- Parasitter
- Irriteret tyktarm
- Intestinal obstruktion/tarmobstruktion (inkluderer tarmkræft)
- Diverticulitis eller diverticolisis (udposninger på tyktarmen)
- Dårligt fungerende skjoldbruskkirtel
- Narkotika og medicinale bivirkninger
Anbefalede produkter
Følgende produkter anbefales mod luft i maven:
Klik her for at se flere midler mod luft i maven
Relaterede artikler: dårlig fordøjelse, oppustet mave, ondt i maven
Kilder og relevante eksterne links
- Luft i marven kan have mange årsager. De mest almindelige er ufordøjede fødevarer, laktorseintolerans eller, at man sluger luft.
- Herudover kan luft i marven også forårsages forskellige sygdomme og tilstande.
- Her kan du læse om alle potentielle årsager til luft i maven.