Feromoner hos mennesker
Hvad er feromoner?
Feromon er græsk og er en sammensætning af ordrene pherein (at overføre) og hormon (at ophidse, stimilus).
Feromoner er kemiske forbindelser udskilt fra dyr, som fremkalder en bestemt adfærd hos et andet dyr af samme art. Feromonerner funktion er altså som et ekstern signalstof, der kan have en række forskellige funktioner – der findes angstferomoner, sexferomoner samt andre typer feromoner.
Feromoner igangsætter et kemisk kommunikationssystem, der fungerer som alarmsignaler og forstærker af attraktion og følelse af slægtskab.
Virker feromoner tiltrækkende?
Det har længe været kendt, at dyr anvender feromoner til f.eks. at tiltrække en partner.
Hvor stor en betydning kan det tænkes, at disse dufthormoner har for os mennesker? Tænk hvis bestemte dufthormoner kan gøre os uimodståelige for potentielle partnere!
Feromoner har i årtier været en milliardindustri, selvom der ikke foreligger nogen klar videnskabelig dokumentation på, at feromoner skulle have betydning for tiltrækning og sex.
Mange forskere mener, at flere dyrearter bruger lugtesansen til at identificere art, køn, slægtskab og social status. Det mest kendte eksempel er, når vi er ude at lufte vores hund, som hurtigt opfanger lugten fra andre hundes urin.
Hvordan virker feromoner hos mennesker?
Tidligere troede man ikke, at menneskelige feromoner eksisterede. I dag tror nogle forskere, at VNO hos mennesker har funktionelle receptorer og forbindelser til centralnervesystemet.
Der er dog ingen grund til at tro, at alle feromoner er involveret i reguleringen af seksuel adfærd og fysiologi.
Det debatteres flittigt i forskerkredse, hvorvidt det vomerosonale organ (VNO – et lille rørformet organ inde i næsen, som hos nogle dyrearter bruges til at opfange fromoner) har nerveceller, der sender signaler til hypothalamus, som er det center i hjernen, der styrer vores grundlæggende instinkter og følelser – bl. a. seksualdriften.
Der forelægger ingen videnskabelig dokumentation for, at feromoner har nogen effekt hos mennesket.
Dog kan nogle typer feromon-sprays uden tvivl have en effekt. Men dette skyldes ikke feromon aktivitet, men snarere den gode duft fra parfumen, selvom producenterne tilskriver feromonerne en seksuel tiltrækningsevne.
I øvrigt er feromoner lugtfri. Hvis feromoner virker på mennesker, ville det slet ikke være nødvendigt at tilsætte duft. Det er derfor tænkevækkende at feromon-spray altid dufter af parfume.
Hvor nogle forskere kalder disse dufte/lugte for feromoner, nøjes andre forskere med konstatere, at de per definition er dufte.
Problemet er, at det nærmest er umuligt at lave et standardiseret system til at kategorisere og analysere dufte og lugte. Desuden reagerer mennesker ofte forskelligt på stimuli.
Feromoners egenskaber er især veldokumenteret hos insekter.
Kilder og relevante eksterne links
- Feromoner er kemiske forbindelser, der udskilles fra dyr og som påvirker adfærden hos andre dyr af samme art.
- Tidligere troede man ikke, at menneskelige feromoner eksisterede, men i dag mener nogle forskere, at de findes.
- Der findes dog ingen videnskabelig dokumentation for, at feromoner påvirker mennesker.