Alt om ildelugtende prutter
Hvorfor prutter man?
Prutter opstår som følge af ”luft i maven”.
I lighed med bøvser er prutter har fordøjelsessystemet brug for at komme af med overskydende luft i fordøjelsessystemet.
Luften er egentligt gasser såsom ilt, nitrogen, methan og kuldioxid og svovlbrinte, som optages i fordøjelsessystemet, når:
- Du ”sluger” luft ved indtagelse af fødevarer – især hvis du spiser hurtigt, drikker kulsyreholdige drikkevarer (f. eks. sodavand og øl), eller tygger på tyggegummi.
- Bakterier nedbryder de sukker- og affaldsstoffer i tarmen, som kroppen har svært ved at fordøje. Hvis der under fordøjelsesprocessen produceres gasarten svovlbrinte, vil de komme ud som ildelugtende prutter eller bøvser.
Hvorfor lugter prutter?
Hvis du har tendens til at slå lidt flere prutter end de fleste, er det næppe antallet, der bekymrer dig – men nok snarere lyden og ikke mindst lugten.
Det skal dog først lige understreges, at langt de fleste prutter lægger man slet ikke mærke til, da man som regel hverken hører eller lugter dem.
Dog er nogle prutter er ikke ligefrem kendt for at dufte af roser. Det er især pinligt, hvis andre er tilstede, mens man “slipper en vind”, som stinker langt væk af rådne æg.
Heldigvis er det kun ca. 1% af den gas, som produceres i tarmene, der lugter.
Som udgangspunkt skal du ikke være nervøs over, at dine prutter er ildelugtende.
Lugten af rådne æg skyldes svovlbrinte, som er en gasart, der produceres, når kroppen nedbryder fødevarer med svovl.
Ildelugtende prutter kan også skyldes, at dannes methangas i tarmene.
Jo længere tid afføringen ligger i tarmen, jo flere metan- eller svovlbrintegasser kan bakterierne i tarmen nå at producere. Derfor er det aldrig en god ide at klemme ballerne sammen, da prutterne blot vil lugte endnu værre, når de kommer ud.
Fødevarer
Mange sunde fødevarer producerer svovlholdige gasser, når de fordøjes. Gassen slipper herefter ud gennem endetarmen i form af en ildelugtende prut.
Når mikroorganismer nedbryder svovlholdige proteiner som cystein i fødevarer, frigives der svovlbrinte, som er en gasart, der er kendt for at stinke af rådne æg.
Især findes der høje mængder af cystein i følgende fødevarer:
- Kød
- Mejeriprodukter (mælk, ost mv.)
- Æg
- Kål
- Løg
- Porrer
- Broccoli
- Stærke kryderier
- Bønner
Især proteinrige madvarer medfører dårlig lugt, da mange proteiner indholder svovl, som i fordøjelsesprocessen nedbrydes til den stinkende svovlbrinte (også kaldet hydrogensulfid).
Især er bodybuildere kendt for at spise uhæmmede mængder af protein – bl. a. via kosttilskud. Derfor er det ikke overraskende, at bodybuildere er “berygtede” for at slå stinkende prutter.
Lidelser og tilstande
Ildelugtende prutter kan også være tegn på et underliggende helbredsmæssigt problem, som påvirker fordøjelsessystemet.
Her er nogle eksempler:
- Laktoseintolerans: Hvis dine prutter lugter dårligt efter du har indtaget mælkeprodukter kan det være tegn på, at din krop har svært ved at nedbryde laktosen. De fleste mennesker har i en eller anden grad laktoseintolerans.
- Irritabel tyktarm: iritabel tyktarm er en såkaldt folkesygsom – 10 – 20% døjer med lidelsen. Lidelsen viser sig gennem mavesmerter, vekslende afføring og oppustethed. Dette giver, måske ikke så overraskende, til tider også ildelugtende prutter.
- Cøliaki: Ved indtagelse af gluten opstår der hos glutenallergikere en betændelsestilstand i tyndtarmens slimhinde, hvilket reducerer de tarmtotter, som sidder på på indersiden. Hermed svækkes evnen til at optage næring, da disse tarmtotter indeholder blodårer, som optager næringsstoffer fra kosten.
- Maveinfluenza: Går også under betegnelsen ‘maveinfektion'. En maveinfluenza kan postå grundet virus eller grundet madforgiftning. I modsætning til de tre øvrige tilstande, er dette en mere midlertidig situation. Med det sagt kan man dog bedre irritabel tyktarm ved at ændre på sin livsstil.
Ildelugtende prutter kan forebygge sygdom
Ikke nok med, at det er naturligt og behageligt at ”slippe en vind”.
Ny forskning har påvist, ildelugtende prutter kan være godt for dit helbred, idet svovlbrinten ifølge et studie fra University of Exeter har beskyttende egenskaber, der forebygger skader af cellernes mitokondrier.
Forebyggelse af skader på mitokondrierne er essentielt for behandling af en lang række sygdommme og lidelser såsom slagtilfælde, hjertesvigt, diabetes og gigt, demens og aldring.
Mitokondrierne afgør om celler dør lever eller dør og regulerer desuden inflammation. Dysfunktionelle mitokondrier spiller hermed en væsentlig rolle, hvad angår sygdommens alvorsgrad.
Se evt. også vores artikel om hvorfor nogle prutter meget
Kilder og relevante eksterne links
- Stinker dine prutter? Det er næppe antallet, men nok snarere den dårlige lugt og potentielle pinlige situationer, som bekymrer dig!
- Det er helt almindeligt at prutte meget. Langt de fleste prutter er lugtfri og lydfri, så du lægger slet ikke mærke til, at du prutter.
- Se hvilke fødevarer og sygdomme/tilstande, der får dine prutter til at lygte dårligt. Læs hvordan du undgår at slå ildelugtende prutter!