Sløret syn, dobbeltsyn og skygger er eksempler på synsforstyrrelser
(Klik på billedet for større version)
Om synsforstyrrelser
Denne artikel omhandler udelukkende årsagerne til synsforstyrrelser – for information om behandling henvises til artiklen: behandling af synsforstyrrelser
Typer af synsforstyrrelser
Synsforstyrrelser inkluderer alle forstyrrelser der hæmmer menneskets evne til at se. Inde i selve øjet findes en lang række mekanismer og bestanddele, der – i samarbejde med nervesystemet – skaber vores syn.
På grund af øjets og nervesystemets kompliksitet er der også mange forskellige problemer tilknyttet øjnene og synet. Det er dog kun en lille del af disse, der betegnes synsforstyrrelser. Nogle synsforstyrrelser påvirker hele synsfeltet, hvor andre kun påvirker dele af det.
De mest almindelige former for synsforstyrrelser er brydningsfejl, hvilket inkluderer:
- Nærsynethed, (myopi)
- Langsynethed (hypermetropi)
- Bygningsfejl (astigmatisme)
- Alderssyn/gammelmandssyn (presbyopi)
Andre typiske eksempler på synsforstyrrelser kan være:
- Sløret syn og uklarheder i synet
- Dobbeltsyn
- Lysende ringe
- Lysglimt
- Lysfølsomhed
- Blinde pletter i synsfeltet (skotomer)
- Skygger
- Dårligt nattesyn
- Forringet dybdeopfattelse
- En fornemmelse af at der er et “gardin, der lukkes” i synsfeltet
- At synsfeltet sammensnøres centralt (at synsfeltet forvrænges ind mod midten)
Den absolut værste form for synsforstyrrelse er uden tvivl blindhed, som er en tilstand, der kan være medfødt eller erhverves (pådrages).
Synsforstyrrelser kan være symptomer på øjensygdomme, aldring, øjenskader eller en helbredsmæssig tilstand (som f.eks. diabetes), der påvirker flere organer i kroppen på én gang.
Uanset hvad årsagen er til synsforstyrrelserne, bør denne aldrig ignoreres. Synsforstyrrelserne kan forværres og ændre patientens livskvalitet drastisk. Professionel hjælp er altid nødvendig.
Alle former for synforstyrrelser bør undersøges af en læge eller specialist (øjenlæge).
Årsager
Synsforstyrrelser og ændringer i synet kan forårsages af en lang række forskellige tilstande. De underliggende årsager til synsforstyrrelser behøver ikke at opstå i selve øjet – de kan stamme fra hovedet, hjernen, rygsøjlen eller andre dele af kroppen.
Brydningsfejl
- Nærsynethed: Problemer med at fokusere på genstande, der ses på afstand. Nærsynethed skyldes typisk at øjet bogstaveligt talt er for langt.
- Langsynethed: Problemer med at fokusere på nære genstande. Langsynethed er sandsynligvis den hyppigst forekommende synforstyrrelse hos mennesket.
- Bygningsfejl: Uregelmæssigheder der findes i hornhindens krumning, hvilket kan resultere i synsforstyrrelser. Langt fra alle tilfælde af bygningsfejl kræver korrektion (dette skyldes at graden af bygningsfejl kan variere meget).
- Alderssyn/gammelmandssyn (Presbyopi) – Problemer med at fokusere på nære genstande. Opstår ofte i midten af 40´erne (deraf navnet), og medfører ofte synsforstyrrelser.
Sygdomme og tilstande
- Grå stær (Katarakt): Slørethed eller uklarhed over linsen i øjet; dette medfører dårligt nattesyn, skotomer og følsomhed overfor skarpt, blændende lys. Med tiden påvirkes synet i dagslys også. Forekommer især hos ældre mennesker.
- Grøn stær (Glaukom): Et førøget tryk i øjet medfører forringet nattesyn, skotomer samt nedsat syn i begge sider. Glaukom er en hyppig årsag til blindhed, og kan forekomme gradvist eller pludseligt – hvis pludseligt, er det et akut nødstilfælde.
- Strabismus: En øjensygdom der bl.a. inkluderer skeløjethed og vindøjethed og typisk medfører synsforstyrrelser. Læs evt. mere om strabismus og skeløjethed her.
- Diabetisk øjensygdom (Retinopati): Er en komplikation af diabetes, der kan medføre blødning i nethinden. Diabetisk øjensygdom er en anden meget hyppig årsag til blindhed.
- Aldersrelateret Maculadegeneration (AMD): Nedsat centralt syn, sløret syn (især når man læser), forvrænget syn (en slags bølgende linier) og farver der fremstår udviskede eller matte. Makuladegeneration er den mest hyppige årsag til blindhed hos individer over 60 år.
- Maculahul: I den centrale del af nethinden findes et punkt kaldet macula (kaldes også skarpsynscenteret eller den gule plet). Et hul i dette punkt (et maculahul) medfører kan medfører synsforstyrrelser.
- Infektioner, inflammation eller skader på øjet: Disse er hyppige årsager til synsforstyrrelser.
- “Fluer” (små partikler der flyder henover øjet): I de fleste tilfælde er de harmløse, men de kan være et tegn på nethindeløsning.
- Nethindeløsning: Symptomerne inkluderer flydere, lysglimt henover synsfeltet eller en følelse af, at der er en skygge eller et “gardin” i den ene side af synsfeltet.Læs evt. artiklen: nethindeløsning
- Glaslegemeløsning: I øjet findes det såkaldte glaslegeme, hvilket er en hinde, der ligger op ad nethinden. Når glaslegemet med alderen begynder at løsnes fra nethinden, kan det rive hul i nethinden, hvilket kan medføre sysnforstyrrelser i form af røde eller sorte streger i synsfeltet.
- Synsnervebetændelse: Inflammation af synsnerven pga. infektion eller multipel sklerose. Man kan opleve smerter, når man bevæger øjet eller rører det via øjenlåget.
- Epiretinal fibrose: Ved epiretinal fibrose dækkes macula (se punktet “maculahul” ovenfor) af en bindevævsmembran, hvilket resulterer i synsforstyrrelser og evt. også synstab.
- Slagtilfælde: Apopleksi eller TIA (transitorisk iskæmisk attak) kan ligge til grund for synsforstyrrelser.
- En hjernesvulst: Hjernesvulster kan udløse en synsforstyrrelse.Læs evt. artiklen: hjernesvulst
- Blødninger i øjet: Blødninger vil typisk medføre synsforstyrrelser.
- Temporel arteritis: Inflammation af en arterie i hjernen, der forsyner synsnerven med blod.
- Migræne og hovedpine: Lyspletter, lys-ringe eller zigzag-mønstre er almindelige symptomer ved starten af en hovedpine. En oftamologisk migræne er, når man kun har syns-symptomer – uden hovedpine.
- Centralvenetrombose: En blodprop i venerne i nethinden, der typisk forekommer hos ældre mennesker.
- Centralarterieokklusion: En blodprop i nethindens arterier, der – ligesom centralvenetrombose – typisk forekommer hos ældre mennesker.
- Skader på hovedet: Der findes mange slags skader på hovedet og hjernen, der kan resultere i midlertidige såvel som permanente synsforstyrrelser.
- Epilepsi: Selvom der findes mange forskellige former for epilepsi med hver deres specifikke symptomer, er der flere typer, som har synsforstyrrelser som et fælles symptom. På samme måde kan forstyrrelser i dufte eller lyde også optræde hos nogle epileptikere.
- Øjenkræft: Kræft i øjnene eller øjenhulerne – hvilket inkluderer modermærkekræft, carcinom, lymfom og retinoblastom – kan medføre synsforstyrrelser.
Andre potentielle årsager til synsforstyrrelser kan være:
- Træthed
- At opholde sig for meget udendørs
- Forskellige typer medicin
- Psykose
- Forgiftning
- Delir (delirium)
- Hjernebetændelse (encephalitis)
- Multipel sklerose
- Graviditet
- Sarkoidose
- Lupus (SLE)
- Narkotika
- Myasteni (myastenia gravis)
- Overeksponering for blåt lys
Komplikationer
De mulige komplikationer af synsforstyrrelser afhænger af den underliggende årsag og kan inkludere:
- Midlertidigt synstab eller blindhed
- Permanent synstab eller blindhed
- Koma
- Anfald
- Permanente skader på nervesystemet
Er man i tvivl om hvorfor man har synsbesvær bør man gå til sin læge. Det er helt normalt at ens naturlige syn nedsættes med tiden og alderen – i den forbindelse giver det bedst mening at gå til en optiker, som kan tage en synstest og dermed fastsætte en styrke man skal have til enten briller eller linser. Er man i tvivl er det en god idé at starte ved en læge, som kan finde ud af om man skal til en øjenlæge eller man blat skal en tur til optiker.
Relaterede artikler: regnbuehindebetændelse, hallucinationer, flimren for øjnene
Kilder og relevante eksterne links
- Synsforstyrrelser kan have mange årsager. Forstyrrelserne kan desuden variere meget afhængig af deres type og alvorsgrad - og ikke mindst deres underliggende årsag.
- Synsforstyrrelser opstår ikke nødvendigvis i selve øjet, men kan skyldes påvirkninger i hjernen, på rygsøjlen samt andre dele af kroppen.
- Her kan du se oversigten over forskellige former for synsforstyrrelser og deres årsager.