Her ses forsnævringen af luftrøret, der er skyld i den gøende hoste, der er karakteristisk ved falsk strubehoste
(Klik på billedet for større version)
Om falsk strubehoste
Hvad er falsk strubehoste?
Falsk strubehoste kaldes også pseudocroup, strubehoste og laringo trakeobronkitis. På engelsk kaldes tilstanden for croup.
Falsk strubehoste er en tilstand, der opstår -i og omkring luftvejene og typisk rammer børn under 5 år.
Falsk strubehoste kendetegnes ved harsk, gentagende og vedvarende hoste, der lydmæssigt minder mest om en gøende hvalp eller hund.
Selve hosten kan være en smule frygtindgydende for både børn og forældre, idet den er så forskellig fra almindelig hoste. Den vil også ofte være mere smertefuld, da det er en tør hoste, der gentages og blvier mere smertefuld jo mere man hoster.
Dette også i kraft af, at hosteanfaldene kan vække børnene om natten, hvor de ofte vil gispe en smule efter vejret.
Falsk strubehoste lyder harsk og foruroligende, fordi tilstanden medfører en hævelse omkring stemmebåndet (larynx) og luftfrøret (trachea). Når hosterefleksen tvinger luft igennem denne smalle passage, vibrerer stemmebåndet og producerer derved den gøende lyd.
Fordi børn i forvejen har smalle luftveje, er børn under 5 år mere udsatte for symptomer i forbindelse med falsk strubehoste end de ældre.
Falsk strubehoste er almindeligvis ikke en alvorlig tilstand. I de fleste tilfælde kan man faktisk behandle strubehosten i hjemmet. Nogle gange kræver behandlingen receptpligtig medicin.
Der er dog en psykologisk i det at komme gennem en strubehoste – ofte vil børn være skræmte over strubehosten og man skal derfor hjælpe barnet godt gennem det, blandt andet ved at fortælle at det går over, og ikke er farligt. Er man som forældre selv bekymret skal man gå til lægen, for at berolige sig selv og bartnet, så man er i stand til at give den rigtige omsorg.
Symptomer
Det klassiske symptom på falsk strubehoste er den karakteristiske gøende hoste – som ofte forekommer i udbrud om natten.
Barnets åndedræt kan være anstrengt eller larmende. Andre almindelige symptomer på falsk strubehoste kan være:
- Feber
- Hæshed
- Ændret stemmeleje
- Vejrtrækningsbesvær ved udånding (ikke ved indånding)
- Ondt i halsen (kun i nogle tilfælde)
- Små indtrækninger i maven og/eller brystet som følge af vejrtrækningsproblemer
- Forkølelse i perioden op til udbryddet af den falske strubehoste (evt. i flere omgange)
- Symptomerne er mest udtalte om natten
Det er desuden karakteristisk at barnet vågner om natten pga. symptomerne. Barnet er i øvrigt ofte grædende og angst.
Hvornår bør man opsøge læge?
De fleste tilfælde af falsk strubehoste kan behandles med simpel hjemmepleje. Man bør dog opsøge læge, hvis barnet:
- Laver larmende, høj-tonede vejrtrækningslyde ved inhalering (luftindtag). Både fordi det kan være en farlig tilstand, hvis man har svært ved at trække vejret og for at berolige barnet ved at få lægens ord på, at man bliver rask igen.
- Begynder at savle eller har synkebesvær
- Virker oprevet eller ekstremt irritabel
- Har vejrtrækningsproblemer
- Udvikler blå eller grålig hudfarve omkring næsen, munden eller fingerneglene
- Har høj feber
Årsager
Falsk strubehoste forårsages ofte af parainfluenzavirus. I andre – mere sjældne – tilfælde skyldes falsk strubehoste respiratorisk syncytialvirus (RS-virus eller RSV).
Børn smittes typisk med falsk strubehoste via mikrospiske dråber, der hostes eller nyses ud i luften af andre smittede børn. De mikrospiske inficerede partikler, der findes i dråberne, kan også overleve på legetøj og andre overflader.
Hvis barnet rører ved en inficeret (smittende) overflade og efterfølgende rører ved sine øjne, næse eller mund, kan infektionen smitte.
I meget sjældne tilfælde kan falsk strubehoste skyldes en bakteriel infektion.
Risikofaktorer og komplikationer
De fleste tilfælde af falsk strubehoste er ikke alvorlige (milde). I sjældne tilfælde hæver luftvejene nok til at forstyrre åndedrættet. Øreinfektioner og lungebetændelse er andre alvorlige komplikationer, der kan opstå som følge af falsk strubehoste – men igen; de er sjældne.
Falsk strubehoste er hyppigst forekommende hos børn under 5 år – især hos børn, der er for tidligt fødte. Pga. deres smallere luftveje er symptomerne på falsk strubehoste mest alvorlige hos børn under 3 år.
Diagnosticering
Diagnosen falsk strubehoste stilles typisk på baggrund af tegn, symptomer og en fysisk undersøgelse. Lægen vil observere barnets åndedræt/vejrtrækning, lytte til barnets bryst vha. et stetoskop samt undersøge barnets hals.
I nogle tilfælde anvendes røntgenbilleder til at diagnosticere falsk strubehoste.
Behandling af falsk strubehoste
I de fleste tilfælde kan hjemmepleje – som f.eks. at indånde fugtig luft og drikke væsker – hjælpe til at fremskynde helingsprocessen hos barnet. Hjemmepleje vil ofte være tilstrækkeligt i behandlingen af falsk strubehoste, og mere aggressiv behandling er således sjældent nødvendig.
Hvis barnets symptomer vedvarer eller forværres, kan lægen skrive recept på kortikosteroider (se evt. binyrebarkhormon), epinefrin eller anden medicin til åbning af luftvejene. Antibiotika vil kun hjælpe, hvis den falske strubehoste skyldes en bakteriel infektion.
I mere alvorlige tilfælde af falsk strubehoste kan det være nødvendigt, at barnet tilbringer noget tid på hospitalet og modtager fugtet oxygen. I meget sjældne tilfælde indføres et ånderør i barnets luftrør.
Falsk strubehoste kan være uhyggeligt – især hvis det kræver at man skal på hospitalet eller skadestuen. Hold barnet, syng godnat-sange, fortæl rolige historier eller medbring yndlingslejetøj eller –tæppe. Tal til barnet med en blid stemme – sørg for at barnet er roligt. Alene en forælders tilstedeværelse kan have en beroligende effekt på børn, der har falsk strubehoste.
- Falsk strubehoste rammer især mindre børn. Normalt er tilstanden ikke alvorlig.
- Et karakteristisk symptom er en anstrengt gøende hoste, hvor barnet nogle gange gisper efter vejret.
- Som regel kan falsk strubehoste afhjælpes med simpel hjemmepleje. Se en oversigt over symptomer og behandlingsmuligheder her.