Hos gravide kan skoldkopper medføre alvorlige komplikationer
Skoldkopper hos gravide
Følgende produkter kan bruges til at lindre symptomerne ved skoldkopper:
Du kan se flere produkter mod skolkopper her.
Generelt om skoldkopper
Langt de fleste voksne har haft skoldkopper som barn og er derfor beskyttet mod sygdommen.
Kun ca. 2 % af alle voksne i Danmark har aldrig haft skoldkopper og risikerer derfor at blive smittet. Da symptomerne generelt er langt voldsommere hos voksne end hos børn, er det en god ide at lade sig vaccinere.
Normalt er skoldkopper helt ufarligt for voksne, men hos gravide kan sygdommen være farlig for såvel mor som barn.
Skoldkopper under graviditeten kan medføre alvorlige komplikationer som spontan abort, fostermisdannelser og væksthæmning.
Desuden kan den gravide med skoldkopper udvikle alvorlig lungebetændelse.
Hvis du planlægger graviditet
Hvis du planlægger at blive gravid, bør du derfor sikre dig, at du inden graviditeten er fuldt beskyttet mod sygdommen.
Du er immun mod skoldkoppevirussen (Varicella-Zoster Virus, VZV), hvis du:
- Allerede har haft skoldkopper
- Er vaccineret mod virussen
Hvis du ikke er 100 % sikker på, at du har haft sygdommen før eller blevet vaccineret mod den, bør du kontakte din læge.
Din læge vil forholdsvis nemt kunne konstatere, om du er immun mod sygdommen ved at undersøge dit blod for antistoffer mod skoldkoppevirus.
Hvis blodprøven viser forekomsten af antistoffer mod skoldkoppevirussen, har du allerede haft sygdommen – dvs. resultatet fra prøven er positiv, og der er ingen smittefare.
Er resultatet derimod negativt, mangler kroppen antistoffer mod virussen, hvilket er tegn på, at du aldrig har været smittet med skoldkopper og dermed er udsat for smitterisiko.
I alle tilfælde er det vigtigt, at patienten undersøges for antistoffer, da selv de personer, der føler sig mest overbevist om, at de aldrig har haft skoldkopper i de fleste tilfælde vil opdage, at de har udviklet antistoffer mod skoldkoppevirus (Varicella-Zoster-Virus, VZV) og derfor alligevel har været smittet tidligere i livet.
Vaccination mod skoldkopper
Du bør som så vidt muligt undersøge, om du har skoldkopper inden du bliver gravid – og ikke når du er går gravid!
Hvis det viser sig, at du ikke tidligere har haft skoldkopper, bør du vaccineres med Varicella-Zoster Virus (VZV).
Vaccinen Zoster Immunglobolin (ZIG) kan have en forebyggende effekt, som kan forhindre sygdommen i at udvikle sig, hvis man ved, at man har fået skoldkopper.
Jo tidligere du vaccineres, jo større er chancen for en gavnlig effekt – helst inden for 7 dage efter selve infektionen, da det tager virussen mindst 7 dage at udvikle sygdommen – også kaldet inkubationstiden.
Inkubationstiden er 7-21 dage (som regel 10-14 dage).
Barnet vil blive smittet med skoldkopper, hvis den gravide får sygdommen inden for perioden fra 1 uge før fødslen til 4 uger efter fødslen – en infektion, der kan være fatal for barnet. Derfor skal barnet vaccineres med varicella-zoster immunglobulin (VZIG), så snart moderen har fået stillet diagnosen. Når det er sagt, er det naturligvis en langt bedre situation, hvis den gravide er immun inden graviditeten, enten gennem tidligere smitte eller gennem vaccine.
Hvis du allerede er gravid
Graviditet bør undgås den første måned efter vaccination. Dermed er det altså en god idé at indtænke vaccine i den planlægning som mange par har op til en graviditet, hvis man ikke har haft skoldkopper i forvejen.
Såfremt du allerede er gravid, må du som udgangspunkt ikke blive vaccineret mod skoldkopper – KUN hvis det viser sig, at du er smittet.
I stedet bør du fokusere på at undgå at blive smittet – dvs. undgå kontakt med smittede personer. Det kan, grundet skoldkoppers inkubationstid være en udfordring at beskytte sig mod smitten, da man i inkubationsperioden ikke kan vide, at man giver sygdommen videre.
Er du smittet, bliver du hurtigst muligt vaccineret med varicella-zoster immunglobulin (VZIG). Jo hurtigere den gravide vaccineres efter smitteudsættelse, jo større er sandsynligheden for at symptomerne kan dæmpes og hindres i at udvikle sig yderligere.
Infektion med skoldkoppe-virus i løbet af graviditetens første trimester (dvs. graviditetens første 12 uger), medfører meget stor risiko for fosterskader (ca. 75 %).
Udvikles sygdommen efter uge 16, er risikoen for fosterskader minimal. Efter 20. uge er der ingen risiko.
Til gengæld kan barnet fødes med infektionen, hvilket kan være livstruende. I så fald behandles barnet med varicella-zoster-immunglobulin (VSIG) ved fødslen
Relevante produkter
Følgende produkter kan bruges til at lindre symptomerne ved skoldkopper:
Du kan se flere produkter mod skolkopper her.
Relaterede artikler: generelt om skoldkopper, skoldkopper hos voksne, helvedesild, vaccinationer
Kilder og relevante eksterne links
- Skoldkopper kan forårsage komplikationer under graviditet - både for mor og barn!
- Se hvordan du undgår at få skoldkopper under graviditeten samt hvilke forholdsregler du bør tage, hvis du får sygdommen, når du er gravid.
- Læs alt om risikofaktorer, komplikationer og forholdsregler forbundet med skoldkopper under graviditet!