Information om angstanfald
Følgende bøger kan bruges til selvhjælp ved angstanfald:
Klik her for at se flere bøger, der kan bruges til selvhjælp ved angst
For supplerende information om symptomerne på angstanfald henvises til artiklerne: angstanfald symptomer, angst, angstlidelser
Angst og angstanfald
Vi kender alle følelsen: ANGST. Hjertet banker hurtigt og hårdt før f.eks. en eksamen eller en stor præsentation.
Ofte bruger man også udtrykket “sommerfugle i maven” om kildren i maven før f.eks. en blind date, eller når man ser personen, man er forelsket i, men er for genert til at være ærlig over for.
Man bekymrer sig om familieproblemer, eller er nervøs for at spørge chefen om en lønforhøjelse.
Alle disse følelser er angst – i den ene eller anden form.
Hvis angst fohindrer dig i at leve dit liv som du vil, er det muligt at du har en såkaldt angstlidelse
Den gode nyhed – hvis dette er tilfældet for dig – er, at der findes mange behandlingsmuligheder for angst, angstlidelser og angstanfald.
Mange af disse teknikker er slevhjælps-teknikker, hvilket er en fordel for de fleste.
Hjælp til selvhjælp
Det er ikke alle mennesker, som bekymrer sig meget, der har angstanfald og angstlidelser.
Man kan have tendenser til angst og angstanfald pga. et hårdt opspændt dagligt program, en stresset hverdag, mangel på motion eller søvn, lektier eller endda for meget kaffe.
Pointen er, at hvis din livsstil er usund eller stressfuld, er det sandsynligt, at du vil føle angst og være i risikozonen for angstanfald – om du så har en decideret angstlidelse eller ej.
Hvis du føler, at du bekymrer dig for meget, så prøv at evaluér dig selv. Prøv at finde ud af, hvor meget tid og hvor mange kræfter, du bruger på at tage dig af dig selv:
- Bruger du dagligt tid på at slappe af og/eller at have det sjovt (more dig)?
- Får den følelsesmæssige omsorg, du (og alle andre mennesker) har behov for?
- Passer du på din krop (især i forbindelse med motion)?
- Har du for meget ansvar og for mange forpligtigelser?
- Spørger du efter hjælp, når du har behov for det?
Hvis du har svært ved selv-evaluering, så prøv at få et familiemedlem eller en ven til at foretage evalueringen af dig – sammen med dig.
Hvis dit stressniveau er for højt, så prøv at overvej hvordan du kan normalisere det. Der er mange forpligtigelser man kan overlade til andre, sige nej tak til eller helt droppe. At lære at sige nej til ting man reelt ikke har tid eller lyst til, kan være en kilde til at fjerne stress og dermed, for nogle også angst.
Derudover er der en række ting man kan inkoorperere i hverdagen, som kan være et skridt mod at leve uden angst:
- Motion: Hjælper både på fysisk og psykisk sundhed. Motion med høj puls er eksempelvis en sikker vej til at få udlyst dopamin, der hjælper med både selvsikkerhed, motivation og glæde
- Yoga: Yoga hjælper kroppen med at slappe af og udrense. Desuden er der er stort fokus på vejrtrækning i yoga, hvilket virker afstressende. Er man ikke til yoga kan man også lave vejrtrækningsøvelser alene.
- Meditation: Meditation kan hjælpe med ens tankemylder, så man bekymrer sig mindre, når man er færdig emd at meditere. Det kan dog være en udfordring at meditere, hvis man har meget angst. Der kan man med fordel starte med eksempelvis motion eller vejrtrækningsøvelser og begynde at meditere, når man har lidt mere ro på tankerne.
- Kost og næringsstoffer: Mangel på eksempelvis vitamin d eller magnesium kan føre til en følelse af ubehag. Sørg derfor for at få en varieret kost og overvej om det giver mening med suplement af vitaminer og/eller mineraler. Mange danskere får eksempelvis for lidt vitamin d om vinteren, hvor vi har mindre sollys.
Hvis du føler sig isoleret eller uden støtte, så find nogen du kan stole på, og finder støtte hos. Bare det at tale ud omkring sine bekymringer og angst, hjælper et langt stykke af vejen i de fleste tilfælde.
Professionel hjælp
Selvom selvhjælp mod angstanfald kan være en meget effektiv strategi, kan der være tilfælde, hvor end ikke selvhjælp er tilstrækkeligt mod angstanfald.
Hvis dine bekymringer og frygt er blevet så omfattende, at det medfører lidelse i hverdagen – eller blot ændringer i dine daglige rutiner – er det vigtigt, at man opsøger proffesionel hjælp.
Hvis du oplever flere af de symptomer på angstanfald, der er nævnt i denne artikel, bør du opsøge læge eller specialist.
En almindelig læge vil kunne tjekke, om din angst og dine eventuelle angstanfald ikke skyldes en sygdom (som f.eks. et problem med skjoldbruskkirtlen, hypoglykæmi [lavt blodsukker] eller astma).
Idet flere typer medicin kan udløse angst og angstanfald, vil din læge naturligvis også sikre, at dette ikke er tilfældet.
Når lægen har gjort sit, vil resten af behandlingen typisk foregå hos en specialist i angst og psykologi. Behandlingen hos specialisten kaldes terapi.
Man skal være klar over, at professionel hjælp til angstanfald og angstlidelser virker. Ofte skal man kun se en specialist 5 – 8 gange (sessioner), for at kureres fuldstænding.
Anbefalede bøger
Følgende bøger kan bruges til selvhjælp ved angstanfald:
Klik her for at se flere bøger, der kan bruges til selvhjælp ved angst
Relaterede artikler: hjertebanken, panikangst, angstbehandling, angstdæmpende medicin, sygdomsangst, angst for at miste, socialangst, separationsangst, eksamensangst, præstationsangst
For supplerende information henvises desuden til hjemmesiderne angst.dk – angstanfald og angstanfald.dk
Kilder og relevante eksterne links
- Angstanfald kan være meget forskelligartede og deres omfang afhænger især af angstlidelsens type og alvorsgrad.
- Selvom symptomerne kan virke skræmmende, er de normalt ikke farlige eller alvorlige.
- Her kan du læse mere om, hvad angstanfald er. Herudover får du gode råd til, hvordan angstanfald bedst bearbejdes.