Øjensygdomme er en stor gruppe infektioner og tilstande, der kan inkludere alt fra øjenbetændelse og bygkorn til grå stær (ses på billedet) og nethindeløsning
(Klik på billedet for større version)
Om øjensygdomme
For information om symptomer på øjensygdomme henvises til artiklen: Symptomer på øjensygdomme
Hvad er en øjensygdom?
En øjensygdom er en infektion, inflammation, sygdom eller tilstand, der rammer dele af- eller hele øjet. Strukturer omkring øjet – som f.eks. øjenlåg – kan også være udgangspunktet for en øjensygdom.
Mange øjensygdomme ahr i de begyndende stadier ingen eller få symptomer. Dog er en tidlig diagnosticering et vigtigt redskab i helbredelsen af øjensygdomme, hvor nogle i værste fald kan blive kroniske. Sørg derfor for at gå til lægen, også med mindre symptomer.
Forekomst hos mennesket
Øjensygdomme kan hos mennesket opstå i følgende:
- Øjenlåget
- Tårekanalen
- Bindehinden
- Regnbuehinden (iris)
- Årehinden
- Hornhinden
- Nethinden (inkl. makula)
- Glaslegemet
- Strålelegemet (corpus ciliare)
- Sklera (senehinden – “det hvide” i øjet)
- Linsen
- Synsnerven
Oversigt
Almindelige øjensygdomme
Her er en oversigt over de mest almindelige øjensygdomme:
- Aldersrelateret maculadegeneration (AMD): Denne øjensygdom kaldes også øjenforkalkning eller forkalkning af nethinden og rammer omkring halvdelen af befolkningen før eller siden – men kun ca. 15% af disse oplever symptomer. Den egentlige årsag til AMD er ukendt, men man mener, at øjensygdommen skyldes kroppens naturlige forfald ved aldring. Der findes desuden to varianter af AMD; tør AMD og våd AMD – den tørre version kan ikke behandles, men den våde kan (vha. såkaldt intra-vitreal angiostatisk behandling). Læs evt. mere om AMD øjensygdom her.
- Brydningsfejl: Denne betegnelse dækker over øjensygdommene langsynethed, nærsynethed, bygningsfejl samt alderssyn og “behandles” almindeligvis med briller eller kontaktlinser. Øjenoperation er også en behandlingsmulighed ved brydningsfejl, men frarådes i nogle tilfælde pga. risiko for komplikationer. I andre tilfælde kan operation dog være en nødvendighed – som hos f.eks. politifolk – idet briller eller kontaktlinser er til for stor gene for patienten.
- Grøn stær (glaukom): Betegnelsen grøn stær dækker over en gruppe øjensygdomme, der kan opstå hvis synsnerven (nervus opticus) beskadiges. Disse øjensygdomme har desuden tilfælles, at øjentrykket (det intraokulære tryk) kan forhøjes under deres forløb. Som udgangspunkt behandles grøn stær med flere forskellige slags øjendråber. I nogle tilfælde kan øjenoperation med laser anvendes til behandling.
- Grå stær (katarakt): Ved denne øjensygdom findes der uklarheder i øjets linse, hvilket resulterer i symptomer i form af synsnedsættelse på nær- og langsyn samt evt. også blænding eller øget lysfølsomhed (især i mørke). Den primære årsag til grå stær er aldring og tobaksrygning kan forværre sygdommen. Grå stær kan desuden være et led i andre sygdomme som f.eks. regnbuehindebetændelse eller diabetes. Grå stær kan udelukkende behandles vha. en øjenoperation – men nogle finder lindring for deres symptomer ved at bære solbriller.
- Strabismus: Denne øjensygdom dækker over bl.a. skeløjethed og vindøjethed og er den primære årsag til nedsat syn hos børn. Strabismus skyldes enten en forstyrrelse i hjernens koordination af øjnene eller i en af de muskler, der styrer øjnenes bevægelse. Strabismus behandles vha. briller, en øjenlap eller en øjenoperation – operationen kurerer dog ikke øjensygdommen; den mindsker blot nogle af problemerne. Se evt. artiklen skeløjethed og strabismus for supplerende information.
- Øjenbetændelse: En slags samlebetegnelse for forskellige typer infektioner, inflammationer og irritationer af øjet og øjenlågene. Man opdeler almindeligvis øjenbetændelse i to grupper; smitsom og ikke-smitsom øjenbetændelse. De smitsomme øjenbetændelser kendetegnes ved, at de forårsages af infektioner af f.eks. svamp, virus eller bakterier. De ikke-smitsomme spænder en smule mere vidt og kan skyldes alt fra allergier og irritation til udviklingsproblemer og underliggende sygdomme. Hvordan disse øjensygdomme behandles, afhænger i høj grad af årsagen.
- Bygkorn: En rødlig knude der opstår på- eller i øjenlåget. Bygkorn kaldes på fagsprog hordeolum og inddeles desuden i indre- og ydre bygkorn. De typiske symptomer på bygkorn er rødme og hævelse samt smerter og ømhed omkring bygkornet. Især spædbørn har tendens til at få denne øjensygdom. Læs evt. mere i artiklen bygkorn.
- Diabetisk øjensygdom: En senkomplikation af diabetes der også kaldes diabetisk retinopati og skyldes forandringer i nethinden. Disse nethindeforandringer forårsages af de permanent forhøjede niveauer af blodsukker, som netop diabetikere har. Forhøjet blodtryk er desuden også medvirkende til at skade nethindens blodårer og kan dermed bidrage til udviklingen af diabetisk øjensygdom. Behandling af denne øjensygdom foregår ved laserbehandling.
- Nethindeløsning: En øjensygdom hvor nethinden trækkes væk fra laget af blodkar, der normalt forsyner det med blod. Derved afskæres nethindens forsyning af næringsstoffer og ilt, hvilket kan resultere i synstab og endda blindhed. Den eneste anerkendte behandlingsmulighed for nethindehindeløsning er øjenoperation. Læs evt. mere om nethindeløsning her.
- Rifter i nethinden: Disse rifter eller revner kan være en slags forløbere for nethindeløsning og kan derfor – hvis de opdages og behandles i tide – hjælpe til at undgå nethindeløsning. Hvis nethinden fortsat er på plads, kan man behandle rifter i nethinden vha. en speciel laser, der lukker riften og derved forhindrer yderligere komplikationer. Rifter i nethinden kan også beskadige makula og dermed være medvirkende til øjensygdommen aldersrelateret maculadegeneration (se ovenfor).
- Glaslegemeløsning: Glaslegemet er en geléagtig hinde, der ligger op ad nethinden. Hos alle voksne begynder glaslegemet at gå i opløsning, hvilket omkring 50-60 års alderen resulterer i, at den løsnes fra nethinden. Dette medfører almindeligvis ingen gener i sig selv, men hos nogle mennesker kan glaslegemet og nethinden vokse sammen i enkelte områder, hvilket kan bevirke, at glaslegemet trækker i nethinden og derved beskadiger denne. Dette resulterer ofte i et karakteristisk symptom; røde eller sorte streger i synsfeltet der i deres udforming kan minde om et net. Symptomerne forsvinder typisk efter ét eller få døgn. Kontakt straks din læge, en oftalmolog (en specialist øjensygdomme) eller tag på skadestuen hvis du oplever de nævnte symptomer.
- Maculahul: I midten af nethinden findes et punkt som kaldes macula, skarpsynscenteret eller den gule plet. Et maculahul er et hul i dette punkt, hvilket medfører synstab- og forstyrrelser. Det karakteriske symptom på denne øjensygdom er, at synsfeltet forvrænges og centreres – dvs. dét man ser, glider eller flyder ind mod midten af synsfeltet. Et makulahul kan kun behandles ved operation.
- Epiretinal fibrose: Ved denne øjensygdom er macula dækket af en membran bestående af bindevæv, hvilket medfører synstab og synsforstyrrelser. Selve årsagen til epiretinal fibrose er, at glaslegemet skrumper ind og at der i den forbindelse dannes arvæv på overfladen af nethinden. Som ved mange af de andre øjensygdomme er operation den eneste mulige behandling af epiretinal fibrose.
Sjældne øjensygdomme
Øvrige øjensygdomme inkluderer:
- Regnbuehindebetændelse: inflammation i øjet regnbuehinde – læs mere i artiklen regnbuehindebetændelse
- Haglkorn: En form for cyste eller arvæv (ikke at forveksle med et bygkorn)
- Coats sygdom: en meget sjælden medfødt øjensygdom der medfører hel eller delvis blindhed
- Bests sygdom: en arvelig øjensygdom der rammer macula og medfører et gradvist synstab
- Usher syndrom: en øjensygdom der ofte er årsagen til døvblindhed hos yngre mennesker
- Centralarterieokklusion: en øjensygdom der i nogle tilfælde medfører svært synstab
- Diabetisk papilødem: en hævelse af papillen i synsnerven der kan medføre varigt synstab
- Hypertensiv retinopati: en øjensygdom der hænger sammen med forhøjet blodtryk
- Medfødt toxoplasmose: en sygdom der kan medføre chorioretinitis (årebetændelse i øjnene)
- targadts sygdom: en arvelig øjensygdom der rammer makula og medfører synstab
- Retinoblastom: en sjælden ondartet (malign) svulst der vokser i nethinden
- Dominante druser/malattia leventinese: en arvelig øjensygdom der rammer nethinden
Relaterede artikler: øjenoperation, øjenlågsoperation, tunge øjenlåg
Kilder og relevante eksterne links
- Øjensygdomme kan ramme strukturer i og omkring øjet - f.eks. øjenlåget, hornhinden, nethinden, synsnerven, regnbuehinden og tårekanalen.
- De fleste øjensygdomme kan behandles. Især har laserbehandling øget præcisionen under kirurgiske indgreb, hvilket har mindsket risikoen for komplikationer betydeligt.
- Se listen over de mest udbredte samt mindre kendte øjensygdomme her.