Der kan være mange årsager til, at man har ondt i hælen – på billedet ses en hælspore, som kan være én af årsagerne til hælsmerter
(Klik på billedet for større version)
Har du ondt i hælen?
Til behandling af hælsmerter anbefaler vi følgende produkter:
Du kan se flere produkter mod hælsmerter her
Generelt om at have ondt i hælen
Hælen udsættes dagligt for store belastninger for hvert skridt du tager. Heldigvis fungerer fedtpuden under hælen som en slags stødpude, som absorberer stødene i samspil med hulfodssenen og akillessenen, som hhv. hæfter under hælen i svangen og bag på hælen.
Desværre kan hælen ikke altid aflastes for stød fra voldsomme eller gentagne kraftpåvirkninger. Derfor får mange mennesker af og til ondt i hælen.
Behandlingen afhænger af årsagen til, at du har ondt i hælen. Derfor er det vigtigt at forstå årsagen til symptomerne, inden du går i gang behandlingen. Hvis du er usikker på diagnosen eller alvorligheden af din skade eller lidelse, bør du opsøge læge for at finde den helt rigtige behandlingsstrategi.
Oplever man smerter i hælen, er det en god idé at gå hollistisk til værks. Det kan man eksempelvis gøre ved både at opsøge læge, men også at tænke i hvilke sko man går i, og om man måske har overbelastet foden og trænger til en pause.
Eksempelvis kan høje hæle være enormt hårde for hælen, da de på ingen måde stødabsorbere. På samme måde kan det at løbe i almindelig sko uden stødpuder i længden gør mere skade end gavn.
Hælsmerter kaldes på fagsprog calcaneodyni.
Hvorfor får man ondt i hælen?
Hvis du har ondt i hælen, skyldes det sandsynligvis én eller flere af følgende årsager:
Betændelse af hælpuden: Hælpuden er den fedtpude under hælbensknoglen (calcaneus), som giver hælen sin runde facon. Ved voldsomme stød kan den støddæmpende hælpude tage skade , hvorved hælbensknoglens benhinde irriteres. Især idrætsudøvere, ældre og overvægtige får ondt i hælen pga. en betændt hælpude.
Hvile er essentielt for aflastning af skaden – mange går med krykker i 2-3 uger.
Fasciitis plantaris (betændelse i hulfodssenen: Denne irritation og inflammation af det stramme væv, der former fodens buede hældning, er den mest almindelige årsag til ondt i hælen.
Hulfodssenen (aponeurosis plantaris) medvirker til at opretholde fodens længdegående bue. Fra hælknoglen under fodsålen udspringer hulfodssenen, der fæster på alle fodens 5 tæer.
Årsagerne til overbelastningsskader i hulfodssenen er normalt de samme, som påfører skade på akillessenen, da hulfodssenen er en funktionel forlængelse af akillessenen.
Symptomer på fasciitis plantaris forbindes med smerter under hælknoglen på hulfodssenefæstet ved afsæt. Fasciitis plantaris er den mest almindelige årsag til ondt i hælen. Risikoen for kroniske og idrætsmæssigt invaliderende skader er meget høj i forhold til andre idrætsskader.
Læs mere om fasciitis plantaris – også kaldet plantar fasciitis – og hælsmerter her
Hælspore: I tilfælde af en længerevarende fasciitis plantaris kan der udvikles en hælspore – dvs. knoglenydannelse – ved hulfodssenefæstet på hælknoglen.
Hælsporen har ingen praktisk betydning og kræver ikke behandling. Mange idrætsudøvere har hælsporer uden at få ondt hælen. Tidligere tiders operative fjernelse af hælspore er i dag stort set forladt. Løbere, overvægtige og mennesker med hulfod er mest tilbøjelige til at udvikle hælsporer.
Træthedsbrud (stressfrakturer): Træthedsbrud på hælknoglen (calcaneus) er en sjælden årsag til hælsmerter. Træthesbrud optræder især hos marathonløbere og triatleter, der får ondt i hælen efter at have løbet længere distancer i lang periode.
Smerter på indersiden af hælen
Tarsaltunnelsyndrom: Hvis tibialisnerven (N tibialis) trykkes i tarsaltunnelen bag den indvendige ankelkno (mediale malleol), opleves der følelsesløshed og snurren i anklen og foden.
I forhold til den tilsvarende lidelse i hånden (karpaltunnelsyndrom) er tarsaltunnelsyndrom en forholdsvis sjælden. Hvis tarsaltunnelsyndrom ikke forsvinder af sig selv, er en operation nødvendig.
Seneskedebetændelse (tenosynovit): På sin vej fra skinnebenet løber senerne igennem seneskeder i foden og tæerne. Disse seneskeder kan irriteres ved en ledbåndsforstrækning eller ved en mekanisk irritation (f.eks. upassende fodtøj), hvilket kan gøre ondt i hælen.
Smerter bag på hælen
Akillessenebetændelse (akillestendinit): En inflammation i akillessenen – dvs. den sene, hvor lægmusklerne samles og fæster på hælknoglen.
Akillessenebetændelse er en overbelastningsskade, som ofte er forbundet med sportsaktivitet. Betændelsestilstanden kan behandles ved simple teknikker såsom strækøvelser derhjemme.
Uden behandling risikerer man at pådrage sig kronisk akillessenebetændelse, som kan være idrætsmæssigt invaliderende. Desuden er vedvarende forbyggende pleje nødvendigt for minimere risikoen for en tilbagevendende skade.
Læs mere om akillessenebetændelse her
Slimsækbetændelse ved akillesenens hæfte (Bursitis calcanei): Der findes et utal af slimsætte rundt om på foden, som beskytter fodens muskler, ledbånd og sener – især er slimsækken ved akillessenen ofte udsat for belastninger, som kan medføre inflammation.
Den hyppigste årsag til slimsækbetændelsen er fodtøj, hvor den stive bagkant gnider mod akillessenens fæste, hvorved slimsækken kan trykkes. Slimsækbetændelse ved akillessenens fæste ondt bag på hælen ved aktivitet.
Læs mere om betændelse i slimsækken her
Til behandling af hælsmerter anbefaler vi følgende produkter:
Du kan se flere produkter mod hælsmerter her
Kilder og relevante eksterne links
- Hælen er godt beskyttet af fedtpuden under hælen, som absorberer stødene i samspil med hulfodssenen og akillessenen.
- Dog kan voldsomme og gentagne stød fra belastninger medføre smerter i hælen. Har du ondt i hælen, kan det f.eks. skyldes fasciitis plantaris, hælspore, træthedsbrud og slimsækbetændelse.
- Behandlingen tager udgangspunkt i årsagen til smerterne i hælen.