Til venstre ses en 3D scanning og til højre en 2D scanning. En 4D scanning er en scanning, hvor man kan se fosteret bevæge sig
(Klik på billedet for større version)
Om 2D, 3D og 4D scanninger
For supplerende information henvises til artiklen scanning
Er du kommende mor? Klik her for at se produkter der anbefales til kommende mødre
Generelt om fosterscanninger
Alle scanninger af fostret er ultralydsscanninger – dvs. de foretages vha. lyd, der har en frekvens på over 20 kHz, hvilket er for højt til, at menneskets øre kan opfange den (såkaldt ultralyd).
Princippet bag ultralydsscanninger er det samme som f.eks. flagermus, hvaler og ubåde bruger til at bedømme afstand; de udsender en lydbølge, som sendes tilbage, når den rammer en genstand – herved kan de beregne afstanden til genstanden.
Ved ultralydsundersøgelser udsendes på samme måde lydbølger, der sendes tilbage, når de rammer fosteret. En computer beregner herefter afstanden og kan på baggrund heraf skabe et billede af fosteret.
Der findes i dag 3 forskellige typer fosterscanninger:
- 2D scanninger
- 3D scanninger
- 4D scanninger
Som nævnt ovenfor er alle 3 scanninger såkaldte ultralydsscanninger. Langt de fleste sygehuse og scanningsklinikker tilbyder, at man kan få billeder og/eller en DVD fra scanningen med hjem.
Hvordan foregår 2D, 3D og 4D scanninger?
Alle scanninger foregår ved, at man ligger på et leje eller i en hospitalsseng og får maven indsmurt i en gel, der muliggør scanningen.
I nogle tilfælde bliver man bedt om at drikke en vis mængde væske inden scanningen starter. Herved fyldes urinblæren, hvilket medfører at maven skubbes en smule op, hvilket giver et bedre udgangspunkt for scanningen.
I andre tilfælde får man – forud for scanningen – instruktioner i, om blæren skal være fyldt eller ej ved fremmøde.
Selve scanningen foretages vha. en lille håndholdt scanner, der føres henover maven i rolige bevægelser. Varigheden er typisk omkring 20 minutter.
Der er for moderens vedkommende stort set ingen forskel på, om hun skal igennem en 2D, 3D eller 4D scanning – proceduren er den samme; det er kun kvaliteten af billederne fra scanningen, der er forskellige.
Scanningerne foretages i øvrigt af en sonograf – en specialist i ultralydsundersøgelser af fostre.
2D scanning
En 2D scanning er en scanning i 2 dimensioner; dvs. en scanning hvor man ser alting “fladt” eller uden dybde. 2D scanningerne bruges bl.a. til at sikre, at der er liv i fosteret samt at kontrollere om der er misdannelser eller udviklingsfejl.
2D scanninger anvendes typisk til følgende:
- Tidlig scanning
- Tryghedsscanning
- Tilvækstsscanning/vækstscanning/vægtscanning/sen scanning
- Terminsscanning
- Nakkefoldsscanning
- Misdannelsesscanning/gennemscanning/MD scanning
- Kønsscanning
- Hjertescanning
- Flowscanning
- Tvillingescanning
Flere af ovenstående scanninger kan desuden også være 3D/4D scanninger.
3D scanning
Ved 3D scanningen ser man fosteret i 3 dimensioner, hvilket tilføjer dybde til billedet af fosteret. Det giver altså en ekstra detaljegrad ift. en 2D scanning (se evt. billede i toppen af artiklen).
Den 3. dimension – dybden – i billedet giver samtidig fosteret lidt mere personlighed og identitet. På et 2D billede er fosteret væsentligt mere anonymt og “klinisk”, idet det kun er dets konturer, der vises.
På 2D billeder kan det desuden være svært for moderen og de pårørende (der ikke er uddannede i sonografi) at se de samme detaljer og få det samme helhedsindtryk af fosteret som sonografen.
På 3D billeder kan moderen og de pårørende derimod sagtens se detaljer som f.eks. lemmer, ansigtstræk, øjne, ører, hudfolder mv. fordi 3D scanningen i højere grad ligner den type billeder eller grafik, som man er vant til fra hverdagen.
Selvom det i princippet er muligt at foretage 3D scanninger under hele graviditeten, anvendes de normalt kun sent i forløbet – typisk i uge 24 til 34. Det optimale tidspunkt er dog uge 28 til 32, idet der her er forholdsvis meget fostervand omkring barnet, hvilket gør billederne fra 3D scanningen mere klare.
En anden grund til at man venter med 3D scanningen til senere i graviditeten, er at fosterets alder indlysende nok har stor betydning betydning for dets udseende – dvs. jo ældre fosteret er, jo mere ligner det en “rigtig” baby (som ved fødslen).
4D scanning
3D og 4D scanninger hænger uløseligt sammen, fordi 3D scanningen er udgangspunktet for 4D scanningen. Ved 4D scanningen tilføjer den 4. dimension elementet bevægelse til scanningen. For at opsummere:
- 2D scanningen skaber det “flade” billede
- 3D tilføjer dybde til billedet
- 4D tilføjer bevægelse til billedet
Ved 4D scanningen kan man typisk se fosteret bevæge sine arme eller ben. I nogle tilfælde kan man også se fosterets ansigtsbevægelse eller mundbevægelse. Her kan man få et endnu mere personligt indtryk af fostret i maven.
Hvor mange scanninger foretager man?
Præcist hvor mange scanninger man skal igennem i løbet af en graviditet, er meget individuelt og afhænger i høj grad af fostrets udvikling og ens egne valg.
Praktisk talt alle kvinder (i Danmark) gennemgår 2D scanninger, hvor 3D og 4D scanninger er valgfrie. Der er ligeledes privat udbudte scanninger, som man kan købe sig til.
Scanningerne i forbindelse med graviditet kan inkludere:
- Tidlig scanning
- Tryghedsscanning
- Tilvækstsscanning/vækstscanning/vægtscanning/sen scanning
- Terminsscanning
- Nakkefoldsscanning
- Misdannelsesscanning/gennemscanning/MD scanning
- Hjertescanning
- Kønsscanning
- Flowscanning
- Tvillingescanning
Herudover findes betegnelsen trivselsscanning, der praktisk talt dækker over alle scanningstyper – det samme gælder til dels tryghedsscanningerne.
Nogle af ovenstående betegnelser bliver desuden brugt lidt i flæng (af sundhedsfagligt personale såvel som vordende mødre) og overlapper ofte hinanden. Derfor kan det være svært at finde rundt i, hvad der er hvad – hvis du er i tvivl, bør du spørge din jordemoder eller læge.
Det ikke er alle scanninger, der er lige vellykkede og i nogle tilfælde bliver man nødt til at foretage en ny scanning på et senere tidspunkt. Dette gælder både 2D, 3D og 4D scanningerne.
Årsagerne til at en scanning skal foretages på ny, er som regel en eller flere af følgende:
- Fosterets stilling: I nogle tilfælde ligger fosteret ikke hensigtsmæssigt i forhold til ultralydsscanneren. Eksempler på uhensigtsmæssige positioner kan være hvis fosteret ligger dybt i livmoderen eller tæt op ad moderkagen eller livmodervæggen.
- Mængden af fostervand: Det er afgørende for 3D og 4D billederne, at der er frit fostervand omkring fosteret. Ofte reduceres mængden af fostervand efter uge 34, hvilket er grunden til, at man normalt ikke foretager 3D og 4D scanninger herefter. Mængden af fostervand er i øvrigt meget individuel og det er ikke alle kvinder, der har den optimale mængde fostervand i de samme uger af graviditeten.
- Moderen er overvægtig: Alle kvinder vejer mere under graviditeten, men scanninger af større kvinder giver i mange tilfælde dårligere billeder end ellers. Dette skyldes, at mængden af fedtvæv har en direkte indflydelse på scanningerne.
- Sonografens erfaring: Ligesom i alle andre fag findes der både fagfolk med- og uden erfaring og rutine. Ved alle fosterscanninger er det vigtigt for resultatet, at sonografen har den fornødne erfaring til at udføre scanningen optimalt og opdage eventuelle misdannelser.
- Øvrige faktorer: Typen- og mængden af fedtvæv har desuden indflydelse på scanningernes udfald (især 3D og 4D). Der findes også andre mere komplekse faktorer, som sonografen eller moderen ikke kan påvirke, men som også kan have betydning for scanningerne.
- Alle fosterscanninger er baseret på ultralyd, hvor der dannes et billede af fosteret, efterhånden som fosteret rammes af lydbølgerne.
- Billedet af fosteret kan ses på en monitor. Ultralydscanninger kan udføres i 2D, 3D eller 4D.
- Hvadenten scanningen foretages i 2D, 3D eller 4D, er proceduren ens. Men der er til gengæld stor forskel på kvaliteten af billederne.