Om urinvejsinfektioner
For supplerende information om urinvejsinfektion henvises til artiklen: svie i urinrøret
Hvis du har problemer med tilbagevendende urinvejsinfektioner, kan du med fordel prøve et eller flere af følgende produkter:
Generel information
En urinvejsinfektion er en infektion, der opstår et sted i urinvejssystemet.
Urinvejssystemet består af nyrerne, urinrøret, urinblæren og urinlederne.
Alle dele af urinvejssystemet kan inficeres, men størstedelen af urinvejsinfektionerne opstår i den nedre del af urinvejen – dvs. urinblæren eller urinrøret.
Kvinder har større risiko for at udvikle urinvejsinfektioner end mænd.
En urinvejsinfektion, der begrænses til urinblæren (blærebetændelse), kan være smertefuld og irriterende.
Hvis en urinvejsinfektion spredes til nyrerne (såkaldt “nyrebækkenbetændelse“), kan situationen blive mere alvorlig.
Urinvejsinfektioner opstår altid i urinvejssystemet – Få en detaljeret beskrivelse af urinvejssystemet her
Symptomer
Urinvejsinfektioner indebærer ikke altid tegn eller symptomer, men når de gør, kan symptomerne være:
- En stærk, vedvarende trang til vandladning
- En brændende fornemmelse ved vandladning
- At urinere adskillige små portioner ad gangen
- Urin, der fremstår uklart eller sløret
- Urin der fremstår rødt, lyserødt eller brunt (cola-farvet) – et tegn på blod i urinen
- Urin, der har en kraftig lugt
- Bækkensmerter hos kvinder
- Rektalsmerter (endetarms-) hos mænd
Hvis du har mistanke om urinvejsinfektion, bør du opsøge læge. Det anbefales desuden, at du urinvejsinfektionstest forud for lægebesøget.
Typer af urinvejsinfektioner
Del af urinvejssystemet der er ramt af infektion | Symptomer |
Nyrer (nyrebækkenbetændelse) | – Smerter i siden- Smerter i den øvre del af ryggen
– Høj feber – Rysten og kuldegysninger – Svimmelhed – Opkast |
Urinblære (blærebetændelse) | – Tryk i bækkenet- Hyppig og smertefuld vandladning
– Blod i urinen – Ubehag i den nedre del af abdomen (maveregionen, bughulen) |
Urinrør (urinrørskatar) | – Brændende følelse ved vandladning |
Opsøg læge hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer – urinvejsinfektioner kan være alvorlige.
Årsager
Urinvejssystemet består som bekendt af nyrerne, urinlederne, urinblæren og urinrøret. Alle disse organer spiller hver deres rolle i fjernelsen af affald fra kroppen.
En urinvejsinfektion opstår typisk, når bakterier trænger ind i urinvejssystemet via urinrøret og begynder at formere sig i urinblæren.
Selvom urinvejssystemet er designet til at holde bakterier og fremmedlegemer ude, fejler systemet en gang i mellem. Når dette sker, kan bakterierne vokse og dermed medføre en urinvejsinfektion.
De mest almindelige urinvejsinfektioner rammer urinblæren og urinrøret og forekommer hyppigst hos kvinder:
- Urinvejsinfektion i blæren (blærebetændelse [cystitis]) skyldes næsten altid bakterien E. coli, der typisk findes i mave-tarmkanalen. Seksuel aktivitet kan medføre blærebetændelse, men man behøver ikke at være seksuelt aktiv for at udvikle infektionen. Alle kvinder er mere udsatte for blærebetændelse pga. deres anatomi – idet åbningen i urinrøret i vagina er tæt på anus (sammenlignet med mænd).
- Urinvejsinfektion i urinrøret (urinrørskatar [urethritis]) kan opstå, når bakterier fra mave-tarmkanalen spredes fra anus til urinrøret. Kvinder er igen mere tilbøjelige til at urinrørskatar pga. deres anatomi.
- Herudover kan kønssygdomme som herpes, gonoré og klamydia være mulige årsager til urinrørskatar, hvilket ofte sker blandt unge. Man har måske hørt om betegnelsen “at tisse glasskår” – det er når der er tale om kønssygdomme som har givet foranledning til urinrørsbetændelse. Med kønssygdomme er det værd at nævne, at man sagtens kan have kønssygdomme uden at det kommer til udtryk og kan mærkes.
Behandling
Antibiotika er den typiske behandling af urinvejsinfektioner. Man kan dog selv tage en del forholdsregler for at undgå urinvejsinfektion.
Hvilke typer medicin, der skrives recept på, og hvor længe man skal behandles, afhænger af patientens helbredsmæssige tilstand, samt hvilken type bakterie, der er fundet i urinen (er årsag til urinvejsinfektionen).
Hvis man har gentagende eller tilbagevendende urinvejsinfektioner, anbefales det at man prøver naturlægemidlet Vitabutin
Simpel urinvejsinfektion
Symptomerne forbedres almindeligvis i løbet af et par dage efter påbegyndt behandling. I nogle tilfælde skal patienten fortsætte med antibiotika i en uges tid eller mere.
For at sikre at urinvejsinfektionen forsvinder helt, er det vigtigt, at man indtager alt den recept-udskrevne antibiotika (og ikke stopper, bare fordi symptomerne ophører).
Hvis man generelt er sund og rask, vil lægen typisk skrive recept på antibiotika til 1-3 dage (en relativt kort periode). Om denne dosis er tilstrækkelig afhænger af de individuelle symptomer samt patientens sygehistorik.
Lægen kan også skrive recept på smertestillende medicin (analgetikum), der bedøver urinblæren og urinrøret for at lindre smerterne ved vandladning. En normal bieffekt ved analgetikum er misfarvet urin – orange eller rødt.
Hyppige urinvejsinfektioner
Hvis man oplever hyppige urinvejsinfektioner, vil lægen typisk anbefale et længere behandlingsprogram. Lægen kan også udstyre patienten med “hjemme-sæt” til urintest (herved kan patienten selv følge udviklingen af urinvejsinfektionen).
For urinvejsinfektioner i relation til seksuel aktivitet kan lægen anbefale en enkelt dose antibiotika, der indtages ummiddelbart efter samleje.
Hvis patienten er en kvinde efter overgangsalderen, kan lægen anbefale vaginal østrogenterapi for at mindske sandsynligheden for tilbagevendende urinvejsinfektioner.
Alvorlige urinvejsinfektioner
Ved alvorlige urinvejsinfektioner er hospitalsindlæggelse nødvendig. Her kan intravenøs antibiotika være en behandlingsmulighed.
Hvis du har problemer med tilbagevendende urinvejsinfektioner, kan du med fordel prøve et eller flere af følgende produkter:
- En urinvejsinfektion kan opstå hvor som helst i urinvejssystemet. Langt de fleste infektioner opstår dog i de nedre urinveje - dvs. urinblæren eller urinrøret.
- Kvinder er langt mere eksponerede for urinvejsinfektioner end mænd.
- Her finder du en oversigt over årsager til urinvejsinfektioner og kan desuden læse om de forskellige behandlingsmuligheder.